Ademtherapie

Ademtherapie

Ademtherapie is het leren voelen en bewust worden van uw adempatroon en de mate van spierspanning. U ontdekt uw natuurlijke en ontspannen adembeweging. Normaal gesproken bent u zich niet bewust van bijvoorbeeld de snelheid van uw adembeweging en welke spieren u hier voor gebruikt. De snelheid en diepte van uw ademhaling worden als van zelf geregeld en passen zich aan naarmate u meer of minder actief bent. U weet dat als u rent, u sneller, hoger en oppervlakkiger gaat ademen. Dit adempatroon kan (in mindere mate) ook in stressvolle situaties optreden en mogelijk bent u zich niet bewust van deze manier van ademen. Een minder efficiënt adempatroon kost onnodig veel energie.

 

U kunt leren voelen wat ‘laag’ of '‘hoog’ ademen is en hoe u de adem los kunt laten en de ruimte kunt geven. Door doen, voelen en ervaren leert u uw natuurlijke adembeweging (her)kennen. Het is een kwestie van vaak op onderzoek gaan (doen) en geduld hebben (tijd). Leer u zelf om de (adem)ruimte en de vrijheid te nemen. Het is een kwestie van leren loslaten. Leer de reacties van uw lichaam kennen op inspanning. Krijg weer vertrouwen in uw lichaam met uw ademhaling als leidraad. Het kan u helpen om lichamelijk, mentaal en/of emotioneel nog meer (of weer) in balans te komen. U leert via uw lichaam en uw adembeweging zichzelf kennen, zodat u efficiënter kunt omgaan met dagelijkse situaties.

 

 

 

Werkwijze ademtherapie

 

U weet na vier behandelingen welke ademhalingsoefening u kunt toepassen in uw dagelijkse leven.

U bent in staat om de adembeweging te voelen, te sturen of op een ontspannen manier te ervaren.

U hebt het inzicht om met regelmaat (adem)pauzes van een paar minuten te nemen. Na vier behandelingen wordt het resultaat geëvalueerd en beslissen we samen of voortzetten van de behandeling nodig is. Soms is het zinvol om zes behandelingen over een langere periode (2-3 maanden) te verspreiden.

Ademtherapie is een geschikte behandelmethode voor mensen met klachten waarbij uw lichaam aangeeft dat het tijd is om een pas op de plaats te maken. Misschien herkent u zichzelf in het gevoel dat u (lichaam) niet meer kan, dat u weinig of geen energie hebt. Dit kan optreden bij langdurige pijnklachten. Maar ook hyperventilatie, slaapstoornissen, vermoeidheid, burn-out en overspannenheid. Herkent u zichzelf in als maar ”ja” zeggen en ja-doen terwijl u eigenlijk “nee” bedoelt? Wat zijn uw tekens van (langdurig) te veel hooi op de vork nemen? Ademtherapie is een geschikte methode voor iedereen die wil leren hoe je een (adem)pauze kan inlassen in jouw dagelijkse leven.

 

 

 

 

Voor wie ademtherapie?

Fysiotherapie Timmermans Veghel

Bewust Beter Voor Je Lijf!

Gezond zijn, gezond blijven, gezond voelen