Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Werkwijze


Ik werk volgens de methode Vodder. Na acht behandelingen wordt duidelijk hoe het vervolg van het behandeltraject kan zijn en zal ik dit met u bespreken. Het is van groot belang dat u zelf weet wat u kunt doen om het oedeem te verminderen en te reguleren. Voor adviezen voor  compressiehulpmiddelen bent u ook op

                                                            de goede plek 


Oedeemtherapie wordt ook wel manuele lymfedrainage genoemd.

Vaak weten mensen niet wat ze kunnen verwachten van de behandeling of denken ze dat het vocht met harde hand wordt weggedrukt. Dit is niet het geval. Het is een specifieke zachte massagetechniek met verschillende handgrepen die in een voortdurend ritmische beweging met lage druk uitgevoerd worden. De behandeling hoort pijnvrij te zijn. Oedeemtherapie kent wel een druktechniek of wel compressietherapie, maar hier mee wordt het zwachtelen bedoeld of het werken met een lymfepress apparaat.  Door de druk van het zwachtel wordt het vocht naar boven gepompt, richting de romp en wordt je gezwollen arm/ been dunner en/ of zachter. Het is ook mogelijk om de borst te zwachtelen. Dit is een goede behandelmogelijkheid bij vochtophoping in de borst en/ of onder de oksel (bv. een seroom) na een okselkliertoilet. Veel mensen zijn niet op de hoogte van deze behandelmogelijkheid. Eveneens weten heel veel mensen niet dat je kunt tapen tegen de misselijkheid die kan optreden tijdens de chemokuur. Lymfetapen is dus mogelijk en zeker het proberen waard!


Het doel van lymfedrainage is om het lymfevocht beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren en om het lymfestelsel harder en efficiënter te laten werken. Oedeemtherapie bestaat verder uit het geven van voorlichting en advies, oefentherapie en lymfetaping (foto onder de subtitel: "Voor Wie?"). De term “manuele lymfedrainage” is eigenlijk beter dan de term “oedeemtherapie”, omdat deze term aangeeft dat we naast vocht (oedeem) ook andere klachten kunnen behandelen.


KLIK HIER voor de informatiefilm van manuele lymfedrainage


Voor wie?

Als je last hebt van vocht in je arm of been na een operatie, bestraling of een ongeval, kneuzing.


Ook bij:

  • littekens
  • obstipatie (buikklachten)
  • voorhoofdsholteontsteking (sinusitis)
  • gezicht


Vraag naar de mogelijkheden!Fysiotherapie Timmermans Veghel

Bewust  Beter Voor Je Lijf!

Vooruitgaan ondanks klachten