Looptherapie

Waarom looptherapie bij etalagebenen?

Er wordt steeds minder gedotterd bij mensen met etalagebenen. We hebben het hier over vaatproblemen, pijn in de benen of wel claudicatio intermittens. Veel mensen met etalagebenen vinden dit onbegrijpelijk. De meeste mensen willen bij voorkeur een Quick fix. Ik hoor de patiënt zeggen: ‘Ik snap niet dat ze me niet dotteren of een stent zetten. Dat helpt tenminste direct en dan kan ik weer normaal lopen’. Helaas is dit een te simpele voorstelling van zaken.

Het filmpje van het Chronisch ZorgNet geeft een indruk van de aanpak.

Op korte termijn lijkt een operatie vaak effectief, maar op lange termijn niet. Bij 80% slipt het vat binnen een jaar weer dicht of heeft de persoon ergens anders klachten; in kuit, heup, rug of in het andere been. Daarnaast zitten er veel risico’s aan een operatie. Je hele vaatstelsel is aangedaan en verkalkt en neigt in meer of mindere mate te verstoppen. Het probleem van de verstopping zit in je hele lijf, overal waar vaten zitten.

Met verstopping wordt de irritatie van de vaatwand bedoeld, de ontstekingen, de verharding met her en der plaques. Dit zijn stolsels van vet en andere rotzooi. Vergelijk je vaatstelsel met je riolering thuis; je kan ontstoppen, maar er blijven problemen ontstaan als je er troep doorheen blijft gooien. Op bepaalde voorkeursplaatsen slipt het steeds dicht.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut het meest effectief is voor de behandeling van vaatproblemen. Het geeft een beter resultaat dan zelfstandig lopen zonder begeleiding. Vroeger werd wandelen met de hond geadviseerd, maar het blijkt geen effectieve therapie. Het is wel goed voor je beweging. Verwacht niet dat je geheel pijnvrij wordt, maar wel dat je het doel haalt om je pijnvrije loopafstand en je maximale loopafstand te vergroten of zelfs te verdubbelen.

We kijken naar je looppatroon, je loopsnelheid, conditie, balans en leefstijl. Met een gezonde en actieve leefstijl wordt voldoende bewegen, gezonde voeding, minimaal alcohol gebruik, voldoende slaap, ontspanning en stoppen met roken bedoeld. Ik neem met je door wat er goed gaat en wat er beter kan. Goed zorgen voor jezelf is mijn motto.


In Nederland zitten we met zijn allen te veel en daarom is mijn tip om na elk half uur even te gaan staan om te bewegen. Kijk op de norm gezond bewegen als je wilt weten of je voldoende beweegt of draag een stappenteller. Ik hoor heel vaak de mensen zeggen: “Ik ben de hele dag in beweging”. Een stappenteller meet hoeveel je daadwerkelijk beweegt.

In het begin kom je twee tot drie keer per week naar de praktijk en daarnaast start je direct met dagelijkse oefening thuis. Pas het wandelen en de krachttraining, bijvoorbeeld traplopen, dagelijks toe. We maken samen met jou een beweegplan; wat zijn je interesses, wat doe je al en gaat er goed en wat ga je doen aan beweging, hoe lang, waar en wanneer. We kijken wat ervoor nodig is om beter en verder te kunnen lopen. Bij de ene persoon ligt het accent op verbeteren van de leefstijl, bij de ander op oefeningen. We oefenen het looppatroon, doen krachtoefeningen, rek- of balansoefeningen. Je krijgt advies op maat. Voor een goed resultaat is het van belang dat je dagelijks wandelt met een juist wandeltempo en over je pijngrens heengaat als je oefent.

Het doel is altijd gericht op het verbeteren van een activiteit die voor jou belangrijk is: weer boodschappen kunnen doen, mee doen met biljart, vul zelf maar in.

Gesuperviseerde looptherapie wordt uitgebreid vergoed door de zorgverzekeraars (37x vanuit de basisverzekering). Daardoor kun je intensief worden begeleid als je dat wenst. Het is een traject van een jaar en is gericht op het ondersteunen van een actieve leefstijl gedurende de resterende tijd van je leven. We geven informatie over de oorzaak van het probleem met je vaten, over voeding, bewegen en je krijgt het advies om te stoppen met roken. Alleen als je het wilt kunnen we je ook begeleiden met stoppen met roken. 

Maak een afspraak

Neem hier direct contact met ons op voor het aanvragen van een (eerste) afspraak