Ontspanningstherapie

Met ontspanningstherapie kunt u ontdekken of uw (pijn)klacht samenhangt met een verhoogde gespannenheid. De gespannenheid kan zowel lichamelijk (in spierspanning) als mentaal (van gedachten) zijn. Een verhoogde gespannenheid is onnodig en kost veel energie. Ik gebruik verschillende methoden om u bewust te maken van eventuele aanwezigheid van gespannenheid. Het is normaal dat u gedachten hebt en dat u in bepaalde situaties gespannen bent. Op het moment dat u er last van krijgt en u zich herkent in het verhaal van "te veel denken", belemmerende gedachten, piekeren of te veel (spier)spanning, dan is het tijd om hier aan te werken. Of liever gezegd: leren (spier)spanning herkennen en leren loslaten.

 

Het doel van ontspanningstherapie is o.a. om (meer) bewust te worden van wat er bij u aanwezig is op dit moment: “Is er sprake van gezonde (spier)spanning of is er te veel?” "Doen, voelen en ervaren!" Naast bewustwording is het doel om de kwaliteit van uw (adem)beweging te verbeteren en om inzicht te krijgen in spanning en ontspanning. Door te oefenen ontdekt u, hoe en op welke manier u de gespannenheid de baas kunt worden. U leert om uw (spier)spanning te regelen en te verminderen, alsof u de volumeknop terugdraait en het volume zachter zet. Dit oefenen we via aandacht, lichaamshouding, beweging en de ademhaling. U kunt dus zelf iets doen aan uw (pijn)klacht, waardoor u u zelf minder machteloos voelt. Verminderen van de gespannenheid leidt tot een verbetering van uw functioneren, een verhoging van het welbevinden.

U wordt een blijer mens met weer en meer energie!

 

 

 

Ontspanningstherapie in Veghel

Werkwijze

 

Tijdens de eerste vier behandelingen wordt naar een oefenmethode gezocht waarbij

u een duidelijke en voelbare ontspanning ervaart.

De oefeningen kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn en

sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Ook zijn er handgrepen (zachte manuele technieken) mogelijk. U weet na zes behandelingen met welke methode en in welke houding u het beste ontspant. En u weet of u kunt ontspannen. Ook wordt duidelijk wat de aard is van uw ontspanningsreactie. Is dat vooral een mentale spanningsafname of een lichamelijke? Na zes behandelingen wordt het resultaat geëvalueerd en beslissen we samen of het voortzetten van de behandeling zinvol is.

 

Wanneer de (pijn)klacht hetzelfde blijft of er geen duidelijke ontspanningsreactie is, dan zijn hier vaak redenen voor te vinden. Deze redenen kunnen de gespannenheid in stand houden. Dit kan leiden tot een andere behandeling of terugverwijzing naar de huisarts. Ik zal dit met u bespreken. Mogelijk heeft de behandeling er wel voor gezorgd dat u zich zelf beter voelt omdat u effectiever met de (pijn)klacht of de situatie kunt omgaan.

 

 

 

Voor wie?

Ontspanningstherapie is net als ademtherapie geschikt voor dezelfde doelgroep (zie ademtherapie). Daarnaast is ontspanningstherapie ook geschikt voor mensen die bewust leven en onnodige spanning willen leren (her)kennen en daar op een positieve manier mee willen leren omgaan.

Dus voor diegene die last hebben van spanningsklachten en diegene die weer lekker in hun vel willen zitten of hun stemming willen verbeteren. De bedoeling is dat u weer of met meer plezier kunt werken en functioneren.

Fysiotherapie Timmermans Veghel

Bewust Beter Voor Je Lijf!

Gezond zijn, gezond blijven, gezond voelen