De impact van pijn op je leven, of energieverlies, is enorm… Leer je verhaal en rugzak omkeren naar vergroten van flexibiliteit in doen, voelen en ervaren
Behandelmogelijkheden gericht op wat voor jou belangrijk is in je leven
- Aandachttraining en oefening van lichaamsbewustwording
- Acceptance Commitment Therapie (ACT)
- Ademtherapie
- Pijneducatie
- Ontspanningstherapie
- Psychodynamische therapie (valt binnen de complementaire zorg)
- TENS (pijnstilling met elektrische stroom)
Kijk of we een klik hebben en kies voor onze deskundige begeleiding. Leer hoe je kunt vooruitgaan om weer het gevoel te krijgen dat je leeft.
Hierbij kun je denken aan 5 minuten zitten op de stoel, zo ontspannen mogelijk en “niks doen”, met de opdracht om bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen in het moment. Het lijkt een zeer eenvoudige oefening, maar kan soms erg confronterend zijn.
Een ander voorbeeld is een ontspanningsoefening volgens Jacobson om bewust te worden van je lichamelijke spierspanning. Op verzoek van cliënten heb ik een aantal oefeningen ingesproken zodat je hier thuis mee kunt oefenen.
Eigenlijk spiegel ik vooral terug wat er tijdens een sessie gebeurd. Dit kan tijdens een gesprek zijn terwijl je over een vervelende situatie praat, of tijdens het doen van oefeningen. Dan zetten we de puntjes op de i als het gaat over doorademen, schouders loslaten of vraag ik met welke intentie je de oefening doet. Ook vind ik het interessant om te kijken waarom je juist bent gestopt met oefenen. Hoe komt het dat het niks opleverde?
ACT is een benadering om weer te leren functioneren zodat je ervaart dat je een betekenisvol leven kunt leiden ondanks pijn. Je leert concreet manieren om je gedrag te veranderen. Het uitgangspunt is dat we starten waar je je nu bevindt.
Acceptance staat voor aanvaarding, toestaan en omarmen van dat wat er innerlijk is. Dit betekent dat je bereid bent om jouw ‘ongewenste’ gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en gedachten volledig te aanvaarden.
Commitment betekent dat je kiest voor jouw doelen en (levens)waarden. Het vraagt vooral bereidheid om veranderingen aan te gaan. Een belangrijk thema in de therapie is defusie: het loskomen van het piekeren. Je gaat oefenen om je aandacht voor jouw gedachten te leren waarnemen, zonder te verzuipen in een gedachte zoals “Ik voel me alleen en verdrietig door de pijn en daardoor voel ik me waardeloos”.
Act – Doe wat voor jouw betekenisvol is in je leven en zet elke dag kleine stappen terwijl je leert om in contact te zijn met het hier en nu.Het doel van de therapie is om midden in het leven te staan en te gaan doen
Alle bovengenoemde behandelmogelijkheden, behalve psychodynamische therapie, vallen binnen de fysiotherapeutische aanvullende verzekering*. (Lees meer bij: vergoeding)
Uitleg in Jip en Janneke taal over de factoren die een rol spelen bij aanhoudende pijn zijn een onderdeel van de begeleiding bij het leren omgaan met pijn. Daar besteed ik 1 sessie aan en ook om uw vragen te beantwoorden. Het filmpje “Begrijp de pijn” vertelt het weer op een andere manier, maar zal het nog meer verhelderen.
Alle bovengenoemde behandelmogelijkheden bij het leren omgaan met pijn (behalve psychodynamische therapie), vallen binnen de vergoeding voor fysiotherapie als je hiervoor aanvullend verzekerd bent.