Wie ik ben

Marianne Timmermans

Is mijn naam. Sinds 1989 ben ik me steeds blijven ontwikkelen als mens en van fysiotherapeut, manueel-, oedeem- naar psychodynamisch therapeut, leefstijl- en rookstopcoach. Daarom zie ik mezelf als een therapeut voor bewustzijnsontwikkeling. Je kunt ook het artikel van de Vitaliteitsgroep  lezen om een indruk te krijgen van “Wie ik ben”, of bekijk de pitch van “Wat ik aanbied”.

Daarnaast ben ik ook ervaringsdeskundige als het gaat om (levens)pijn. Mijn huidige motto is; “Leren leven”. En graag wil ik mijn kennis, kunde en levenservaring overdragen en jouw begeleiden bij de universiteit die het leven heet.

Jouw ‘bewust-zijn, ‘mens-zijn’ versterken en verankeren. Leef dus ‘BewustBeterVoorJeLijf’, omdat je lijf de poort is van jouw waarheid.

Door mijn specialisaties werk ik anders dan de reguliere fysio en richt ik me op stress,  lichaamsbewustwording en persoonlijke ontwikkeling in mijn praktijk in Veghel. Met mijn achtergrond is mijn kennis over het lichaam en beweging een extra kwaliteit en zal ik de methode inzetten die voor jou het meest geschikt is.

De behandelingen richten zich vooral op mensen met aanhoudende pijn, disfunctionele ademhaling, spanning en ik help mensen bij leren omdenken en veranderen van oude gewoonten. Er is niets mooier dan het helpen van mensen, een luisterend oor bieden en mensen (weer) in beweging krijgen.

Mijn ervaring is dat mensen hun lichaam vaak als een fabriek met medewerkers zien, die altijd moet presteren, productie moet draaien, moet doorgaan, ‘gas erop’, hoe dan ook ‘moeten”, op wilskracht of omdat ze het gewend zijn. We zijn opgevoed met: ‘Het hoort zo, dit moet je doen als je iets wilt bereiken in het leven, hier word je blij van (huisje, boompje, beestje)’. Je weet niet beter. Hiermee gaan we heel vaak voorbij aan ons gevoelsleven, blijven we streven en raken we opgebrand. Ons leven is vaak gebaseerd op oude overtuigingen die ooit waar leken, vaak gevoed door onze cultuur. Maar hoe gezond is onze leefomgeving nu eigenlijk?

Als het (tijdelijk) verandert en je wordt geconfronteerd met: “niet meer kunnen” of met ziek zijn, dan kan dit veel veranderingen, verdriet en frustratie teweegbrengen. Hoe ga je om met dit “verlies van kunnen”, als het niet meer vanzelfsprekend is om alles te kunnen doen. Wie ben je dan nog?

Als je uitvalt door het hoge tempo en je niet meer mee kan in deze gejaagdheid, het pushen. Uitvallen gewoon omdat je pech hebt vanwege ziekte, of omdat je lijf niet meer kan en je terugfluit. Dan pas wordt duidelijk hoe hoog de druk is van onze huidige maatschappij. Mijn ervaring is dat je je erg alleen, geïsoleerd én zelfs eenzaam kunt voelen. Mogelijk heb je het idee er niet meer bij te horen, omdat de wereld gewoon in dezelfde snelheid door raast. Ooit was ik daar ook en stond ook ik aan de zijlijn en voelde me aan de kant gezet, pffff…

Het leven kent vele schaduwkanten en gelukkig ook leuke en gelukzalige momenten. Beide kanten horen bij het leven en zijn essentiële krachten. Ook in jou als persoon leven er lichte en donkere kanten en deze krachten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder donker geen licht en andersom. Deze essentiële krachten laten jou de dans van het leven ervaren.

Samenvattend, ik werk graag met de aanpak van gezondheid op een positieve manier. Jij met jouw lijf zijn één totaal en jouw lichaam geeft zijn grenzen aan. Op het moment dat je werktuig hapert zijn er keuzes (nodig) om te herstellen. Dat start áltijd met accepteren van de huidige situatie zoals die is. Dit is vaak het meest moeilijke onderdeel in het hele proces. Ik help je professioneel zodat je inzicht krijgt in welke keuzes je kunt maken, zoals: “Kan ik doorgaan met werk of is er meer rust nodig?” of “Welke oefeningen zijn geschikt om te doen?”.

Ik wil je leren hoe je kunt luisteren naar de signalen van je lijf, omdat je lijf jouw innerlijke stem is. Alleen ben je vergeten hoe je ernaar kunt luisteren en hoe je hierop kunt vertrouwen. Het lijf vertelt namelijk altijd de waarheid, namelijk wat je allemaal hebt gepresteerd, hebt meegemaakt en ervaren; jij bent een wandelende encyclopedie. Ik wil je laten ervaren wat jij nodig hebt, wat je verlangens zijn en je begeleiden in omdenken, doen, voelen en verandering als jij dit wenst.

Dus ik vind het belangrijk om je duidelijk te maken dat je lijf jouw tempel is, die is heilig! Behandel jezelf dus met respect, zachtheid en liefde. Je hebt maar één zekerheid: je wordt geboren met dit lijf en je sterft met dit lijf. Met dit lijf moet je het je hele leven doen; ben er zuinig op!

Alleen jij kunt jezelf helpen. Alleen jij hebt de oplossing en het antwoord zit in jou. De vraag is of je bereid bent om daarnaar op zoek te gaan? Ben je bereid om jezelf de tijd en de ruimte te geven? Probeer dit niet met je hoofd te willen begrijpen maar voel de energie van deze tekst.

Wat raakt jou als je dit leest? Hoe voel jij je op dit moment? Wat is je stemming? Kan je het voelen toelaten?  Wil jij jezelf ontwikkelen? Wat is op dit moment belangrijk in jouw leven? Hoe komt het dat je niet meer kunt genieten? Sluit je ogen een minuut en voel….

Kun je jezelf uitnodigen tot groei en bewustwording, juist in deze periode dat je in de problemen zit, klachten hebt? De schaduw is vaak overweldigend en kan zwaar, zwart, giftig en ontzettend pijnlijk zijn, maar weet dat er altijd weer een weg is naar het licht, de zachtheid, dat er echt liefde en goedheid bestaat. Creëer dit in jouw binnenwereld.

Zoals eerder gezegd heb je zowel licht als donker nodig om jouw innerlijke kracht te ervaren en bewust mens te zijn. Eer jezelf zoals je bent door met zachtheid en warmte, eigenaarschap te nemen over jouw gevoelswereld en de controle en regie weer te nemen. En ja, het is logisch als je wat vindt van deze woorden…maar je mag je oude verhaal vaarwelzeggen. Als je verhaal waar zou zijn, dan zou je nu geen problemen hebben.

Weet dat er onder elke emotie een groot verlangen schuilt. Ik ga graag met jou samen op zoek en daarvoor is empathie, lef, durf, geduld, moed en tijd nodig. Er bestaat niet zoiets als een Quick fix. Als dit bij jou resoneert zijn we een match en dan ben je helemaal welkom!

Monique van Zutphen

Monique v. Zutphen neemt de praktijk waar tijdens vakanties en nascholing.

Maak een afspraak

Neem hier direct contact met ons op voor het aanvragen van een (eerste) afspraak