Ontspanningstherapie

Ontspannen, hoe doe je dat?

Deze spannende en onzekere tijd heeft voor iedereen gevolgen. Voor de ene persoon meer dan voor de ander. Misschien ben je zelf wel ziek geweest en ben je weer aan het opknappen. Of je werkt veel meer dan anders en doet enerverend werk, waar je veel ziet, hoort en meemaakt……Deze tijd kan veel van je vergen. Er wordt veel van ons aanpassingsvermogen, geduld en vertrouwen gevraagd. Op dit moment zijn weinig zaken meer vanzelfsprekend en normaal, wat kan leiden tot angst klachten of verhoogde (spier)spanning. Hoe kun je hierbij flexibel blijven? Bij alles wat er is, wat het ook is… en toch momenten van ontspanning vinden?

Er zijn verschillende manieren om te ontspannen. Het ligt voor de hand om die dingen te doen waar je geniet en energie van krijgt, zoals tijdens je hobby, of het wandelen in de natuur. Gedachten, zoals denken aan je lief, een visualisatie, terugkijken naar een foto van een waardevol vakantiemoment, dankbaar zijn, kunnen ook helpen. Maar velen van ons blijven bezig met ‘moeten’. En als je dan eindelijk gaat zitten of liggen dan ben je zo gejaagd of voel je jezelf zo rusteloos en moe, dat je liever doorgaat. Of je merkt dat je lijf en je spieren helemaal strak staan tijdens een ontspanningsmassage of sauna. Pas als je stil ligt en stil bent, voel je wat je normaal tijdens de dag wegdrukt aan gevoel, emotie en pijn. Doorgaan en afleiding lijken een oplossing maar dat hou je niet eeuwig vol.

Met ontspanningstherapie kun je onder begeleiding leren ontspannen. Je leert tijd nemen voor jezelf en stil staan bij wat er is: jouw stress symptomen en onrustige gevoelens in je lijf. Het enige wat je nodig hebt is de bereidheid om te ontdekken wat je vasthoudt. Je lichaam vertelt jouw waarheid.

Ik zie regelmatig mensen met veel onrust in het lijf of dat de pijn alle aandacht opeist. Veel mensen gaan heel erg hun best doen tijdens oefenen en beoordelen zichzelf streng. “Ik doe het niet goed, ik kan het niet, het lukt nooit”. De oefening kan soms veel lichamelijke stressreacties oproepen. Je lijf reageert met jouw persoonlijke stressreactie. Ieders reactie is individueel wat betreft versnelde ademhaling, hartslag, verhoogde spierspanning, koude handen, zweetreactie, veel zuchten of slikken.

Ik gebruik verschillende methoden om je bewust te maken van wat er gebeurt in je lijf. Ik laat je onderzoeken, ontdekken en je leert voelen. Het is normaal dat je (70.000) gedachten hebt en dat je in bepaalde situaties gestrest reageert. Je lijf scant de situatie doorlopend in: ‘veilig’ – ‘onveilig’. Dit proces gaat (vaak) volledig onbewust. Van nature is je lijf ingesteld op overleven. Je lijf reageert instinctief met lichamelijke stressreacties gericht op actie: vluchten, vechten of je bevriest. Als je constant op de overlevingsstand staat en er lichamelijk last van hebt, dan is het tijd om er wat aan te doen. Verhoogde gespannenheid en stress symptomen zijn onnodig en kosten heel veel energie. Dat zul je vast herkennen.

Herken je jezelf in het verhaal van chaos in het hoofd, piekeren en lichamelijk onrustige gevoelens, (spier)spanningen en pijn. Dan is het nú tijd om er mee aan de slag te gaan. Leer (spier)spanning herkennen en leer er flexibel mee omgaan

Voor heel veel kwalen is er helaas geen kant en klare oplossing in de vorm van medicijnen of een ingreep. Wellicht heb je zelf ook ervaren dat de medische wereld geen of onvoldoende verbetering kan geven. Onze verwachting van het behandelresultaat ligt vaak te hoog. Alleen jij zelf hebt het antwoord om je functioneren en welbevinden te verbeteren.

Ontspanningstherapie start met bewust worden van je stemming. Tijdens de oefening leer je hoe jij de spanning kunt loslaten en op welke manier jij het beste ontspant. Je leert (spier)spanning te herkennen en te verminderen, alsof je de volumeknop terugdraait om het geluid zachter te zetten. Dit oefenen we via aandacht, lichaamshouding, beweging en ademhaling. Door je zelfcontrole te vergroten, ga je zelf achter het stuur zitten en voel je je minder machteloos. We weten dat als je spierspanning kan verminderen de kwaliteit van jouw adembeweging verbetert. Ontspanning beïnvloed je (pijn)klacht en lichamelijke stress symptomen op een positieve manier.

We gaan samen op zoek naar de oefening waarbij je het beste kunt ontspannen. Dit doen we twee tot vier keer. We oefenen in verschillende houdingen (liggend, zittend of staand), zodat je ervaart in welke houdingen je het beste thuis in je eigen omgeving kunt oefenen. Ik varieer graag met mindfulness oefeningen en ademoefeningen. Het oefenen met een hulpmiddel zoals de InnerBalance App of Biofeedback kan zinvol zijn om meteen tijdens de sessie bij te sturen. We onderzoeken welke methode het beste bij je past. Je krijgt de eerste keer een opdracht mee om thuis meteen aan de slag te kunnen – Zoek op internet een ontspanningsoefening die bij je past qua tijdsduur, stem en instructie.

Ik overleg met jouw huisarts, praktijkondersteuner of andere hulpverleners indien het wenselijk is voor je herstelproces.

Na maximaal zes behandelingen weet je welke methode en welke houding voor jouw effectief is. Weet dat het resultaat afhankelijk is van je zelfonderzoek en dat veel herhaling nodig is om te kunnen veranderen. Het is een ontwikkelingsproces wat tijd vergt; “It takes time”. Elke behandeling stemmen we af hoe het met je gaat. Wat er gelukt is en wat je nodig hebt om wel te kunnen oefenen.

Voor mensen die bewust leven en die begeleiding zoeken zijn twee sessies voldoende om weer verder vooruit te kunnen. Bewust zijn en kunnen ontspannen draagt bij aan je gezondheid – Het is goed om zo nu en dan te vertragen en tijd te nemen voor rust en herstel.

Ontspanningstherapie is voor jou geschikt als jij 1 of meerdere stress symptomen herkent:

  • Spanning en gejaagdheid
  • Rusteloosheid
  • Burn-out
  • Hoge bloeddruk, hartkloppingen
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
  • Vermoeidheid
  • Stemmingsproblemen


    Of als je geïnspireerd wil worden, jezelf wil herontdekken en opnieuw wil uitvinden met zelfonderzoek 

     

Adem– en ontspanningstherapie valt binnen de vergoeding voor fysiotherapie 

Maak een afspraak

Neem hier direct contact met ons op voor het aanvragen van een (eerste) afspraak