Oedeemtherapie, een effectieve behandeling bij vocht
Oedeemtherapie wordt ook wel manuele lymfedrainage genoemd. Ik werk volgens de methode Vodder. Het filmpje geeft een goede indruk van de massagetechniek.
Het is van groot belang dat u zelf weet wat u kunt doen om het oedeem te verminderen en te reguleren. U krijgt tips voor zelfdrainage en ook tips om sowieso oedeem te voorkomen na een bijvoorbeeld een okselkliertoilet. Ook voor adviezen voor compressiehulpmiddelen bent u op de goede plek.
Vaak weten mensen niet wat ze van de behandeling kunnen verwachten of denken ze dat het vocht met harde hand wordt weggedrukt. Dit is niet het geval. Het is een specifieke zachte massagetechniek met verschillende handgrepen die in een voortdurend ritmische beweging met lage druk worden uitgevoerd. De behandeling is pijnvrij.
Het doel van lymfedrainage is om het lymfevocht beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren en om het lymfestelsel harder en efficiënter te laten werken. Oedeemtherapie bestaat verder uit het geven van voorlichting en advies, oefentherapie en lymfetaping. De term “manuele lymfedrainage” is eigenlijk beter dan de term “oedeemtherapie”, omdat deze term aangeeft dat we naast vocht (oedeem) ook andere klachten zoals hoofdpijn of buikklachten (obstipatie) kunnen behandelen.
Oedeemtherapie kent wel compressietherapie. Hiermee wordt het zwachtelen bedoeld of het werken met een lymfepress apparaat. Door de druk van de zwachtel wordt het vocht naar boven gepompt, richting het hart en wordt je gezwollen arm of been dunner en zachter. Het is ook mogelijk om de borst te zwachtelen. Dit is een goede behandelmogelijkheid bij vochtophoping in de borst en/ of onder de oksel. Bijvoorbeeld bij een seroom wat kan ontstaan na een okselkliertoilet. Veel mensen zijn niet op de hoogte van deze behandelmogelijkheid.
Eveneens weten heel veel mensen niet dat je kunt tapen tegen de misselijkheid die kan optreden tijdens de chemokuur. Lymfetapen is dus mogelijk en zeker het proberen waard!
- Vocht in je arm of been
- Na een operatie, bestraling, een ongeval of na een kneuzing
- Littekens
- Obstipatie (buikklachten)
- Voorhoofdsholteontsteking
Vraag naar de mogelijkheden!
Oedeemtherapie is een chronische indicatie en daarom is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig. Als je niet aanvullend bent verzekerd is het tarief voor oedeemtherapie is € 52,50 en er geldt een toeslag voor behandeling aan huis.
Hoeveel behandelingen er nodig zijn kan ik inschatten na de intake. Na acht behandelingen zal ik met u bespreken hoe het vervolg van het behandeltraject zal zijn.
Kosten van (lymfe)tape wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar en zijn voor eigen rekening. Zwachtelmateriaal wordt vergoed mits er een aparte verwijsbrief is voor zwachtelen (compressietherapie).